Böcker av Kerstin Perski

_


Nätternas och dagarnas bok

"Knivar över hela uppslaget.
Dolkar, yxor, svärd.
Hon lyfter en aning på ögonlocken och tittar upp från sidan.
Blicken träffar mig som ett spjut.
Det är hon.
Inget monster med eldtunga.

Ingen tränad samuraj.

Men jag känner det djupt under naveln.
Det är henne jag har väntat på."

Lærke Reddersen

Rolig bok om skilsmisse?


Hvornår har du sidst læst en roman om en skilsmisse, som ikke var en komedie? Hvor skildringen af hændelserne starter i det øjeblik manden går ud af døren og varer lige så lang tid som det tager, at få vendt blikket om? Til kvinden ikke længere tror hun behøver dø?

Kerstin Perski er én af Sveriges vigtige kvindelige forfattere og dramatikere, ligesom hun også har arbejdet som librettist...


Vores kvindelige hovedperson finder en dag et nøgleknippe på måtten i gangen og en seddel på køkkenbordet. En 34-år lang kærlighedsrelation skåret over med nogle hastigt nedfældede linjer. Nätternas och dagarnas bok er en historie i tre dele om at blive amputeret fra den man elsker og at stoppe op midt i livet og finde ud af at det er nødvendigt at finde sin egen form for oprettelse for at kunne gå videre.

Bogen er skrevet med en vidunderlig humor, trods det knap så morsomme emne. Vi følger kvinden, der kaster om sig med jødiske tiltaleformer og begreber, fra det øjeblik hun kommer hjem til nøglen på måtten og sedlen på køkkenbordet og herfra går hendes besværgelser over manden i hendes liv igang - vi får genoplivet vidunderlige stunder på ferier i syden og livet sammen med deres to børn...


Engångsvarelser

Ett nervvrak som blir terapeut åt sin terapeut.

En yrkesmördare som håller på att bli utkonkurrerad av en yngre och vackrare. En datoriserad geisha som nästlar sig

in i en familjs innersta...

För ett ögonblick möter vi dem innan de och vi vinglar vidare. I berättelserna som ingår i "Engångsvarelser" gör Kerstin Perski några nedslag i vår motsägelsefulla samtid.

Via situationer som rör sig mellan det absurda och det vardagliga, gestaltas den enskilda människans försök, motstånd, olust eller ibland bara vilsenhet inför att leva i en tid där det gäller att förvandla sig till ett användbart ting bland andra.


Glasdörren

En barndom korsar sitt spår.

Ur minnet stiger bilden av barnet, Gun.

Med hjälp av sitt huvud, 'vasst som ett rakblad', försöker hon skapa ordning i en värld där de älskade föräldrarnas svårigheter med sig själva och varandra har ansikten och röster, men inga namn.

Men kampen att skapa begriplighet och sammanhang i en kaotisk tillvaro som formas av nattliga besök på laboratorier, föräldrars depressioner, fragment av det judiska ödet och en polsk barnsköterskas tro på Gud och djävulen leder henne in på farliga vägar.


Vilket är barnets ansvar? Och hur ska den vuxna leva, som en gång tvingats svika barnet i sig själv?


På spaning efter GränslandLevandegörandets poetik

- På spaning efter musikdramat Gränsland och transformationen av dramat via text, vokalt och instrumentalt agerande. X Position, nr. 9. Stockholms Konstnärliga Högskola, 2020.